Bästa tiden att besöka Stockholm

Stockholm har gynnats av fyra olika årstider, som förvandlas från ett snöigt vinterunderland där lokalbefolkningen åker skridskor över sina frusna vattenvägar till en sommarlekplats som är tillräckligt varm för att utomhus-hela-dagen saker ska göra som sjöbad och kvällspicknick. Den bästa tiden att besöka Stockholm beror verkligen på vad du vill göra: Om du är här för de vita sakerna är januari och februari de bästa månaderna att besöka. För en bättre chans till balsam väder, boka för att anlända under juli eller augusti.

De flesta av Stockholms historiska och kulturella sevärdheter är lättillgängliga året runt; Den kullerstensbelagda Gamla stan och stadens kreativa stadsdel SoFo är både kompakta och fyllda med mysiga barer och kaféer om du behöver värma upp. Många museer och utställningar håller öppet till kl. 20.00 (Fotografiskas fotogalleri stänger kl. 23.00), vilket är idealiskt om soligt väder driver dig att vistas utomhus under dagtid.

Våren

Mars till maj är den torraste tiden på året i Stockholm. Barer och kaféer börjar öppna sina terrasser (även om filtar och värmare vanligtvis fortfarande behövs) och lokalbefolkningen tenderar att vara lite chirpier än du hittar dem under den långa, mörka vintern. Å andra sidan är stadens vårväder ibland nyckfullt; snö kan fortfarande göra ett framträdande, eller dagar kan vara dystra och kyliga. Säsongsbetonade höjdpunkter inkluderar baldakin av blekrosa körsbärsblommor i Kungsträdgården, Hornstulls veckomarknad för mat och årgång, som startar i april, och Kulturnatt, ett årligt fritt firande av musik, konst och litteratur, som vanligtvis äger rum några veckor efter påsk.

Sommaren

Stockholm är föga förvånande som livligast mellan slutet av maj och början av september, då temperaturen kan nå 25 grader (ibland till och med 30 grader) och solen går ner sent på kvällen. Svenskarna stämplar ut från jobbet så tidigt som möjligt för att njuta av en öl eller ett glas rosé ombord på stadens flytande barer och tillbringa helgerna med att segla, vandra och grilla i skärgården. Årets största nationalfestival, midsommar, äger rum runt sommarsolståndet i slutet av juni. Svenskar donerar blomkronor, dansar runt majstång och dricker snaps. Observera att många människor går ut till sina sommarstugor för firandet, med många som håller sig borta från huvudstaden i upp till en månad, så juli är inte den bästa tiden att mingla med lokalbefolkningen. Augusti är däremot den mest hektiska månaden på året för sociala evenemang utomhus, allt från parkspelningar och teaterföreställningar till biovisningar.

För en technicolour Stockholm upplevelse, besök under hösten, när huvudstadens ikoniska ockra och terrakotta flerbostadshus kompenseras av de röda och gyllene bladen som kommer från huvudstadens trädkantade gångvägar. Mellan början av september och början av november finns det fortfarande gott om ljus, men du får också uppleva hur mysigt Stockholm blir när solen går ner, med flerbostadshusfönster som börjar lysa med ljus och brasor tända i barer och restauranger. Två av stadens längsta pågående kulturevenemang, Stockholm Jazz Festival och Stockholms filmfestival äger rum under denna period. Mitten till slutet av november är en av de dystraste tiderna på året, med korta dagar och sällan någon snö för att lysa upp omgivningen.

Att utforska Stockholm på vintern kan vara som att kliva in i ett lyxigt julkort; en filt av mjuk snö, riktiga granar som blinkar med ljus och lukten av varmt glögg som viftar i luften. Men det kan också innebära att du inte känner fingrarna i temperaturer på -20C, eller traskar genom smältande brun slask om du anländer mellan snödumpar (det finns ingen garanti för att du kommer att fånga horisonten i sin vita vinterfilt). Det är också mörkt – i december går solen ner före 15.00. Att hyra skridskor eller längdskidor är ett populärt sätt att omfamna kylan när dagarna börjar bli längre.

Trädgården

Time Out säger

Vänlig varning! Vi jobbar hårt för att vara korrekta. Men det här är ovanliga tider, så kontrollera att lokalerna fortfarande är öppna.

Ofta beskrivs som den svenska huvudstadens lekplats för vuxna, ingen resa till Stockholm mellan maj och september är komplett utan besök hos mamman till utomhusfestlokaler, Trädgården. Sprawling under en gigantisk betongbro, är det hem till en massiv innergård dansområde, en hamburgerstuga, bordtennis och bouleområden och ett pussel av mindre terrasser och barer som brister ut i livet under högsäsong. På Trädgården, när solen skiner, sliter stockholmarna ur sin stereotyp som ett slutet och blygt gäng och omfamnar kontakten med främlingar. Boka framåt för de populära Daytime Sessions, som drar respekterade EDM, garage och hus DJs. Under kallare perioder på året skalar lokalen ner till en techno- och elektroklubb på två våningar som heter Under Bron (Under the Bridge), med en mer underjordisk känsla.

Time Out-tips: Inträde är ofta gratis före 20:00; kolla trädgårdens sociala medier för den senaste informationen. Stämningen här är väldigt avslappnad, men se upp för att temperaturen kan sjunka snabbt om du har dykt upp i dina favorit sommarshorts.

Sola vid Hornstulls Strand

Denna lilla sandsträcka i utkanten av en av Södermalms mest populära stadsdelar blir den ultimata samlingsplatsen när sommaren slår till. Det finns en brygga att bada från, minigolf, flera glass- och korvstånd, plus panoramautsikt över vattnet mot den glänsande nya Liljeholmen-utvecklingen. På natten kommer folkmassor ut för att dricka, fånga lite kvällssol och tävla om att spränga den mest högljudda stereon. Den flytande oasbaren Loopen fortsätter att servera drycker tills midnattssolen tar sin korta paus.

Time Out-tips: Detta är en utmärkt badplats, men att ta ett dopp här är bara för de (extremt!) modiga – åtminstone fram till juni. Vid Brunnsviken, sjön vid Stockholms universitet, finns lite varmare vatten.

Fotografiska (fotografiska)

Time Out säger
Vänlig varning! Vi jobbar hårt för att vara korrekta. Men det här är ovanliga tider, så kontrollera att lokalerna fortfarande är öppna.

Detta rymliga luftiga galleri rymmer omsorgsfullt utvalda och ofta föränderliga utställningar, inuti en imponerande röd tegelbyggnad före detta tullbyggnad. Nya samlingar av kändisar som Martin Schoeller, djungeldjurälskaren Nick Brandt och rockstjärnan Bryan Adams har tjänat till att imponera på lokala shutterbugs. De välskrivna utställningsguiderna är ett välkommet tillskott för nybörjare. På bottenvåningen är utställningen bakom kulisserna lätt missad, men denna vinge innehåller ofta minnesvärd och ibland tårdrypande fotojournalistik, från hemliga bilder av krig till glädjefirande i vardagen. När du har haft tillräckligt med kultur, gå upp till den värkande eleganta baren och kaféområdet, som serverar dyra men mycket välsmakande snacks, fantastiskt kaffe och ett starkt urval av kvalitetsviner. Den är öppen fram till kl. 13.00 torsdag till söndag och 23.00 under resten av veckan.

Time Out tips: Jostle dig in i en fönsterplats i Fotografiskas café för fantastisk panoramautsikt över Gamla stan i Stockholm och Djurgårdens historiska nöjespark Gröna Lund, öppen sedan 1883.

Bästa sakerna att göra i Stockholm

Utspritt över ett kluster av öar där Mälaren möter Östersjön är den svenska huvudstaden enkelt fotogenisk från i stort sett alla vinklar. Så det är ingen överraskning att många av de bästa sakerna att göra i Stockholm är utomhus, oavsett om man korsar skogsstigar, doppar i sjön efter en bastu eller solar på en innerstadsö.

Stadskärnan är kompakt, vilket innebär att du kan ö-hoppa med gångbro, tåg eller båt från de kullerstensbelagda medeltida gatorna och runstenarna i Gamla Stan till Östermalms överflöd, Djurgårdens grönska eller bygatorna på Södermalm. Om solen är ute kanske du också vill utforska Stockholms stadsdelar med hyrcykel eller skoter, som du kan hitta på olika upphämtningsställen över hela staden. Det är inte så lätt under vintermånaderna, då temperaturerna vanligtvis är långt under fryspunkten – men håll dig inomhus och du kan njuta av Stockholms pulserande restaurangscen, kaffekultur och spelbarer. Och som det lokala talesättet säger: ”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.”

Stockholms skärgård

Time Out säger
Vänlig varning! Vi jobbar hårt för att vara korrekta. Men det här är ovanliga tider, så kontrollera att lokalerna fortfarande är öppna.

Stockholms stadssilhuett är häpnadsväckande vacker, men regionens juvel i kronan är dess bländande skärgård som rinner ut i Östersjön. Här hittar du tusentals öar, allt från eleganta turistplatser med boutiquehotell och sandstränder, till övergivna steniga utposter som spirar med tallar. Att navigera i området kan kännas överväldigande – det finns mindre information på engelska än du kan förvänta dig online, kanske en antydan om att svenskar vill hålla denna vackra plats för sig själva. Men känn inte att det enda svaret är en paketresa. Bussar från Slussen station ansluter till de viktigaste pendelbåtslinjerna (ja, vissa svenskar har turen att faktiskt bo i skärgården), eller så kan du fånga lite dyrare direktfärjor till populära destinationer som Waxholm, Fjäderholmarna och Sandhamn från centrum, som drivs av transportföretagen Waxholmsbolaget och Cinderella Båterna.

Time Out-tips: Gå direkt till övre däck så snart du kommer på någon färja, för att säkerställa att du tar en utomhusstol. Att boka vidare till dagens andra korsning kan göra en mindre sardinliknande resa under högsäsong.

Hellasgården

Time Out säger
Vänlig varning! Vi jobbar hårt för att vara korrekta. Men det här är ovanliga tider, så kontrollera att lokalerna fortfarande är öppna.

Omfamna den nordiska ritualen att svettas ut dina påfrestningar i bastun genom att göra den 15 minuter långa bussresan från Slussen i centrum till Hellasgården, ett rekreationsområde inne i Nacka naturreservat. Här hittar du separata manliga och kvinnliga bastur, och ja, det är obligatoriskt att strippa helt i båda. Utanför finns en brygga från vilken du kan hoppa (eller för den mindre modiga, ingefära lätthet dig själv) i Källtorps vatten för att svalka dig. Lokalbefolkningen tar språnget året runt, med ett hål borrat i isen när det fryser över. För 65 kr (cirka 80 kr) är entrén billig och du kan hyra handdukar och hänglås till omklädningsrumsskåpen om du inte har egna.

Time Out tips: Det är värt att kombinera en tur till Hellasgårdens bastu med en av de enkla vandringslederna runt sjön. Kolla jättekartan vid huvudentrén för inspiration.

Sandhamn

Sandhamn, i Stockholms skärgårds yttersta kant, började som en utpost för tulltjänstemän och fartygskaptener i slutet av 1600-talet. Det utvecklades gradvis till en permanent bosättning och har varit en samlingsplats för seglings- och seglingssamhället i nästan ett sekel.

Cirka 120 personer bor för närvarande på ön, men på sommaren sväller befolkningen med säsongsboende och korttidsbesökare, och en livlig feststämning tar över. Besök under högsäsong om ditt mål är att uppleva ön när den är som mest hoppande. Om du föredrar lugn och ro, välj axelsäsongerna, när sommarmassorna har avgått och takten saktar ner avsevärt.

Sandhamn ligger en timme med passagerarfärja från Stavsnäs, som kan nås med direktbuss från centrala Stockholm (en timme). Från april till början av november går båtar direkt från stadens centrum (två timmar). Det finns också en sommarutflyktsbåt som tar en långsammare väg genom den natursköna Strömmakanalen (tre timmar).

Äta

Sandhamns Värdshus är öns äldsta restaurang och har en lång historia – långt över 300 år – av att betjäna både ortsbor och besökare. Precis vid huvudhamnen har gästghuset en restaurang med stora fönster på övre plan, en mer avslappnad pub på nedre plan och uteservering under sommaren. Dagliga specialerbjudanden och à la carte-klassiker serveras under alla årstider, även om timmarna varierar, så kontrollera webbplatsen om du besöker vid en mindre upptagen tid.

Drink

Du hittar inte mycket i vägen för att vattna hål i Sandhamn under lågsäsong, men om du är på besök mellan maj och september, pop in i avslappnad Dykarbaren för drycker och / eller en måltid med utsikt över hamnen. Det finns sittplatser vid baren och övervåningen, samt en uteplats när vädret tillåter. Öppettiderna varierar, så kolla in hemsidan.

Göra

Sandhamn är känt för sina vita sandstränder, varav den största ligger i Trouville, 20 minuters promenad från hamnen. Vid varmt väder är det en utmärkt plats för ett dopp. Vattnet förblir grunt ganska långt ut, vilket gör det till en bra plats för en barnfamiljer. Det finns också mindre stränder vid Fläskberget, på byns västra kant, och Skärkarlshamn, fem minuters promenad från hamnen, förbi båtklubben. Öns inre, som är mindre än 3,2 km lång och knappt 1,6 km bred, är täckt av tallskog. Flera stigar slingrar sig genom den.

Bo

Även om Sandhamn har ett par konferenshotell som är öppna för individuella bokningar under sommaren, för boende när som helst på året är ditt bästa val Missionshuset, ett bed and breakfast som drivs av Sandhamns Värdshus. Här finns fem rum med gemensamt badkar och en fristående stuga med eget badrum. På hösten och vintern finns ytterligare rum i ett separat hus i byn, tillsammans med en privat lägenhet för upp till fyra gäster.

Om du bara gör en sak…

Utforska byn bort från hamnen. Sandhamn är helt bilfritt, vilket gör det till en fröjd att vandra sina smala körfält med typiska skärgårdshus av trä, många av dem målade den traditionella mörkröda med vit trim. Från högpunkten väster om hamnen finns god utsikt över hela byn och havet.

Vaxholm

Vaxholm började som en defensiv utpost i Stockholm på 1500-talet, men fick sin stadscharter 1647. Under 1800-talet blev det en populär helg- och sommarsemester för stockholmare, som den är kvar idag. Vaxholm är känt som skärgårdens huvudstad och är lättillgängligt från staden med både väg- och passagerarfärja.

Även om Vaxholm har få storskaliga sevärdheter är det en förtrollande plats att gå runt på, med små gator kantade med pastellfärgade hus med dekorativa inslag och pittoreska staket. De flesta är från sekelskiftet 1900. I centrum finns butiker som säljer heminredning, bakverk, godis, kläder och matvaror.

Äta

Hamnkrogen är öppet året runt och ligger vid vattnet mittemot gästhamnen. Förutom dagliga lunchspecialiteter serverar restaurangen en vanlig meny med fisk, kött, hamburgare och veganska alternativ. På sommaren har Hamnkrogen även en uteservering, Kobben, och en populär champagnebar precis vid piren med lättare matvaror som rökta räkor och lokala ostar.

Drink

Under lågsäsong är ditt bästa alternativ för en drink en av de få året runt-restaurangerna, till exempel matsalen på Waxholms Hotell på piren. På sommaren öppnar hotellet upp Lilla Strand, en bistrobar med både inomhus- och uteservering. Det är en bra plats att njuta av en drink medan du tittar på passagerarfärjorna och segelbåtarna kommer och går.

Göra

Vaxholms största turistattraktion är den imponerande fästningen strax utanför kusten. Känd som Kastellet, det är en 1800-talsstruktur som ersatte en tidigare fästning byggd under mitten av 1500-talet för att skydda Stockholm från invasion. Det är väl värt ett besök och lätt att nå med en kort kabelfärja från Vaxholm. Klättra de 134 stegen för enastående utsikt, utforska källarvalven som en gång användes för att hysa brottslingar och politiska fångar och besök Fästningsmuseet som spårar 500 års militärt försvar av skärgården.

Bo

För en ovanlig natt kan du boka ett rum i de tidigare artilleribarackerna på fästningen, nu ombyggt till gästrum på Kastellet Bed & Breakfast, många med havsutsikt. Badrummen delas med andra gäster, och frukost ingår. Om du bokar ditt rum via ditt inns webbplats ingår kabelfärjan (fyra gånger per timme, maj till september). Reguljära färjor (ingår ej) går året runt, och taxibåtar finns också tillgängliga.

Om du bara gör en sak…

Anländer med båt. En kryssning från Stockholm till Vaxholm är det bästa sättet att få en känsla av skärgården och Vaxholms plats i den. Strömmas Askungenbåtar går från Strandvägen i Stockholm från mitten av april till början av november och tar 50 minuter. Waxholmsbolagets passagerarfärjor går från Strömkajen nära Grand Hotel och tar knappt en och en halv timme.

Sigtuna

Sigtuna grundades runt år 980 och är Sveriges äldsta stad. Rik på historia och arkeologiska skatter är det en pittoresk plats på en arm av Mälaren, Sveriges tredje största sjö. Bara en timme nordväst om Stockholm med pendeltåg och buss kan den också nås med Strömma utflyktsbåt under högsommarsäsongen.

Sigtunas sevärdheter är mångsidiga, allt från runstenar och medeltida kyrkruiner till en pittoresk gågata i centrum och en härlig strandpromenad vid sjön. Om du är intresserad av svensk historia är det en plats att inte missa, men hur som helst är det ett charmigt resmål för en flykt från Stockholm.

Äta

En av Sigtunas mest kända institutioner, älskade Tant Bruns Kaffestuga, intar ett gammalt trähus från 1600-talet, som tros vara den äldsta bevarade byggnaden i staden. Själva kaféet har en lång tradition av att servera nybakat bröd, bakverk och smörgåsar med uteservering i trädgården.

Drink

Båthuset Krog och Bar är öppet varje kväll utom måndagar och är en flytande restaurang och bar nära Sigtuna hamn. Dryckesmenyn innehåller en omfattande vinlista och ett anständigt urval av öl samt cider och alkoholfria alternativ. Utsikten över vattnet är underbar inifrån, men på sommaren kan du komma ännu närmare sjön med uteservering på däck.

Göra

På stora torget, utanför Stora Gatan, kolla in Sigtunas bedårande lilla stadshus med anor från 1744. Interiören är endast öppen för besökare från juni till augusti, men det är värt en titt från utsidan när som helst på året. Enligt traditionen brukade nyckeln till stadshuset hänga på en krok bakom en av fönsterluckorna, och lokalbefolkningen som hade varit ute lite för sent – eller kanske ville nyktra till lite – släppte ofta in sig själva och övernattade i stället för att åka hem direkt.

Bo

Sigtuna Stadshotell från 1909 har ett av stans bästa lägen – i hjärtat av den historiska stadskärnan och bara några steg från Mälaren. Hotellet är inrett i klassisk skandinavisk stil och är Sveriges minsta femstjärniga hotell med bara 26 rum.

Om du bara gör en sak…

Missa inte Sigtunas medeltida kyrkor. I centrum hittar du tre stämningsfulla ruinerade gråstenskyrkor byggda i början av 1100-talet. De mest imponerande av de tre, St Olof och St Per (Peter), är ganska välbevarade, medan resterna av St. Lars (Lawrence) är begränsade till ett enda torn. Bredvid S:t Olof finns en helt annan typ av medeltida kyrka, Mariakyrkan, byggd ett sekel senare och den första kyrkan i regionen som byggs i tegel. Den kombinerar element av romansk och gotisk arkitektur och används fortfarande efter mer än 750 år.

Mariefred

Mariefred är en liten stad vid Mälarens södra strand och är lätt att nå från Stockholm om du tar tåget till Läggesta, följt av en kort bussresa. Under sommaren är ett naturskönt alternativ att resa mellan Stockholm och Mariefred sjövägen ombord på det historiska ångfartyget SS Mariefred, som har varit på denna rutt sedan 1903.

Mariefred är mest känt för Gripsholms slott, en av Sveriges mest imponerande renässansstrukturer, byggd av gustav Vasa 1537 på platsen för ett tidigare slott från 1300-talet. Staden i sig är charmig, med många välbevarade byggnader från 1700- och 1800-talet, plus några utmärkta butiker och kaféer. Det är en avkopplande plats att tillbringa dagen, särskilt på sommaren, när staden myllrar av liv och restauranger spiller på trottoarerna och piren.

Äta

Halvvägs mellan Gripsholms slott och centrala Mariefred ligger Slottspaviljongen. Med stora fönster och både inomhus- och uteserveringar är det en trevlig plats som ligger i en park nära vattnet och järnvägsstationen. Beställ vid disken, ta sedan ett bord och vänta på att din mat kommer fram. Kontrollera webbplatsen för aktuella öppettider, eftersom de kan minskas under långsammare perioder på året.

Drink

Om du letar efter barer är Mariefred inte rätt plats för dig. I denna lilla stad måste du antingen beställa alkoholhaltiga drycker på en restaurang eller hämta något på Systembolaget, den statliga spritbutiken, på Storgatan. Men varför inte välja en kaffe istället? Du hittar säkert något gott på Två Goda Ting, ett café/butik som specialiserar sig på kaffe och choklad men även säljer te, lakrits och andra merish varor.

Göra

Ta en ångtågstur genom landsbygden: Mariefreds distinkta gula järnvägsstation är utgångspunkten för turer på ett ångtåg med motorer och vagnar från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Från maj till september går tåget sträckan mellan Mariefred, Läggesta station och Taxinge-Näsby. Mariefreds station har en utställning om järnvägshistoria.

Bo

Gripsholms Värdshus, som är Sveriges äldsta värdshus, är från 1609 och upptar platsen för ett före detta karthusiskt kloster, Pax Mariae, som gav Mariefred dess namn (Marias frid). Värdshuset har ett idealiskt läge vid vattnet mittemot Gripsholms slott och har en mängd traditionellt inredda rum samt en restaurang, bar och spa.

Om du bara gör en sak…

Besök Gripsholms slott. Slottet grundades av gustav Vasa 1537 och ligger på en liten halvö mittemot centrala Mariefred, en kort promenad från centrum. När du närmar dig huvudporten får du inte missa runstenarna längs stigen, som förts till Gripsholm från deras ursprungliga platser i närheten. Höjdpunkterna inne i slottet inkluderar den svenska nationalporträttssamlingen, tillsammans med Hertig Karls kammare från 1500-talet och Gustav III:s teater från 1700-talet.

Uppsala

Bara 30 till 40 minuter norr om Stockholm med tåg är Uppsala hem för Nordens äldsta universitet, grundat 1477. Mer än 40 000 studenter studerar i Uppsala varje år, vilket i hög grad ökar befolkningen i Sveriges fjärde största stad. Det är en gångbar, pittoresk plats, med en avslappnad men ändå dynamisk atmosfär och massor av attraktioner för en dagsutflykt eller en längre vistelse.

Uppsalas silhuett domineras av stadens medeltida domkyrka och 1500-talsslottet, båda väster om Fyrisån, ån som delar staden. Många av universitetets byggnader ligger i samma område, inklusive universitetsadministrationsbyggnaden, den botaniska trädgården och huvudbiblioteket Carolina Rediviva.

Uppsala var en viktig plats långt före universitetets ankomst, med en historia som religiöst centrum som går tillbaka mer än 1500 år. Flera runstenar som tagits från deras ursprungliga platser i regionen står utanför katedralen, med ytterligare stenar i närliggande University Park.

Äta

Hambergs Fisk är avslappnad och opretentiös och serverar färska, smakrika skaldjur i en avslappnad, ombonad restaurang vid floden, som fungerar som fiskhandlare. Kvalitetsviner och ett utmärkt dessert- och ostsortiment avrundar upplevelsen. Bokning rekommenderas.

Drink

Stationen ligger på Uppsalas gamla tågstation och är en lokal i tre delar, med ett brasserie (Paris), ett kafé (Rom) och en bar (London). London specialiserar sig på gin och serverar även pubmat, afternoon tea på helgerna, champagne och andra drycker. På kvällarna finns det ibland en DJ eller levande musik. Stationen har också en stor uteservering under sommaren.

Göra

Gustavianum är Sveriges äldsta universitetsbyggnad och är nu ett fascinerande museum med arkeologiska artefakter från vikingatiden och det antika Egypten, samt konst, antika mynt och andra föremål som rör universitetets historia och vetenskapens historia. Högst upp i byggnaden finns Anatomiska teatern, byggd på 1600-talet och tidigare används för offentliga dissekeringar. Stängt måndagar.

Bo

Hotel Villa Anna ligger i hjärtat av det historiska Uppsala och är ett litet boutiquehotell med 11 rum, inrymt i en härlig 1800-talsbyggnad nära Uppsala domkyrka, Museum Gustavianum och andra attraktioner. Frukostbuffén består av varma och kalla alternativ, och många av ingredienserna kommer från lokala gårdar.

Om du bara gör en sak…

Besök Uppsala domkyrka. Så länge den är hög är denna röda tegelstruktur med svävande spiror Skandinaviens största kyrka. Byggd mellan 1270 och 1435 är det säte för Sveriges enda ärkebiskop, nationalkyrkans ledare. Här begravs många viktiga historiska figurer, däribland Sveriges mest kända kung, Gustav Vasa, och hans andra son, Johan III, samt Carl von Linné och andra kända personer. Domkyrkan inrymmer också helgedomen till Sveriges skyddshelgon, Erik IX.

Helsingborg

Helsingborg är Sveriges nionde största tätort och här bor det runt 108 0000 invånare. Det är en av de äldsta städerna i Norden och det var en viktig mittpunkt under Vikingatiden i Skandinavien, där uppmärksamheten sedan fortsatte att bidra till befolkningen och verksamheterna som fanns där under senare tid, speciellt när Sverige och Danmark krigade. Därför blev Helsingborg en viktig stad när det gäller industriarbete och handel, speciellt tack vare lokaliseringen av Helsingborg under dessa årtionden. Idag är Helsingborg hem till många mindre företagare och verksamheter. Helsingborg är den näst största staden i Skåne län och med Öresundståget kan du enkelt ta dig fram och tillbaka mellan städerna i Skåne och över till Köpenhamn. Helsingborg erbjuder både många bostadsrätter och hyresrätter, tillsammans med en vacker stenstad med en intim arkitektur.

Helsingborg

Sevärdheter

Helsingborg har många oslipade och slipade diamanter som du kan gå till när du besöker staden. En sevärdhet är absolut Stortorget som erbjuder besökarna en trevlig stadsutflykt med bemötande arkitektur. Du kan också åka iväg till Pålsjö slott om du önskar en mer unik upplevelse tillbaka i tiden. Förutom detta kan du dessutom besöka Ramlösa hälsobrunn. Letar du efter mer kultur, ta då en promenad till Helsingborgs konserthus där både uppträdanden och teater kan underhålla dig och ditt besök i Helsingborg.

Helsingborg har också många olika nattklubbar eller krogar om du är ute efter en rolig kväll ute. Du hittar många av nattklubbarna eller krogarna i centrum av Helsingborg och det finns även några ställen du kan besöka runt Söder om staden. Helsingborg erbjuder också många vackra parker runt om i staden som verkligen blommar vackert under sommarhalvåret. Är det sommar ute kan du dessutom besöka en av Helsingborgs stränder, som till exempel Tropical Beach på Parapeten eller Järnvägsmännens bad och Gröningen som också är populära stränder att besöka.

Historia och museum

Letar du efter ett museum eller historia bakom Helsingborg, ta då en titt på Sankta Maria kyrka som hedrar just Jungfru Maria och erbjuder vacker arkitektur från Kristendomens Helsingborg. Letar du efter något mer i din smak kan du istället besöka Helsingborg friluftsmuseum där du hittar intressant och fångande fakta om just friluftshistoria i Helsingborg och Sverige. Stadsmuseet är en av de populäraste byggnaderna att besöka om du befinner dig i Helsingborg och erbjuder allt från konst till arkeologiska och naturvetenskapliga föremål. Du hittar också Grafiska museet som är det största tryckerimuseum so Norden.

Shopping

Runt år 1961 så fick Sverige en av sina första gågator och detta var just i Helsingborg. Idag hittar du de största shoppinggatorna runt Mariagatan och Bruksgatan. Det går även att hitta fler shoppingrundor runt norra och södra storgatan. Precis utanför Helsingborg så kan du hitta ett av de största köpcentret som finns i Sverige, nämligen Väla köpcentrum. Köpcentrumet erbjuder över 40 olika butiker. Eftersom Helsingborg ligger såpass nära Köpenhamn så brukar dessutom många åka över till Danmark under shoppingturen. 

Mat och dryck

Gillar du mat och dryck så är Helsingborg en perfekt stad för dig, då det är Sveriges tätande stad när man tittar på krogar och restauranger. Du hittar många olika restauranger och mattyper och både kvalité och pris skiljer sig. Du kan besöka många populära restauranger som till exempel Sofiero slottsrestaurang eller Sillen & Makrillen för att nämna några få. Det finns ett riktigt stort utbud av restauranger i Helsingborg, både populära och mer klassiska. Du hittar dessutom många olika restauranger som ligger precis vid eller på vattnet och dessa hittar du runt Kajpromenaden eller vid den Norra hamnen. Förutom allt detta brukar det även erbjuda färjor som tar dig på en tur ute på Öresund tillsammans med en unik matupplevelse.

Lund

Långt söderut i vårt avlånga land så kan vi hitta staden Lund som ligger i sydvästra Skåne. Lund är en centralort och har drygt 90 000 invånare och tillhör Malmöregionen. Via arkeologiska fynd som gjorts vid utgrävningar så har man kunnat anta att Lund grundades omkring år 990. Man har kunnat hitta fynd som kan spåras bakåt så långt som 6000 år som tyder på att människor varit bosatta kring platsen. Lund är främst känt för att vara en studentstad dit många flyttar för att studera på Lunds Universitet som byggdes 1666. Universitetet lades ner efter Skånska kriget mellan Sverige och Danmark 1676 och öppnades igen i början på 1800-talet. Efter andra världskriget blommade Lund ut som aldrig förr och har sedan dess vuxit sig till att bli Sveriges 12:e största stad. Lund har också fått behålla sin vackra medeltida karaktär, med många ståtliga äldre byggnader och fina kyrkor.

Sevärdheter

Lund är en mindre ort, men har med tanke på sin intressant historia en hel del sevärdheter som många kulturälskare skulle lista högt. I Lund så kan man hitta många olika typer av sevärdheter att besöka, bland annat så är Universitetshuset en klar höjdpunkt, då det är en av stadens mest ståtliga byggnader. Universitetshuset byggdes 1882 och har sedan 1935 varit ett byggnadsminnesmärke. En annan fantastisk byggnad som man inte vill missa när man är på besök i Lund är Lunds Domkyrka som är en utav Sveriges äldsta och vackraste kyrkor. Domkyrkan ligger dessutom centralt till, inom promenadavstånd från stadskärnan. Botaniska Trädgården i Lunds Universitet är också en sevärdhet som många uppskattar, där man kan vistas i en fantastisk miljö och ta en fika paus. Andra sevärdheter man inte vill missa när man är på besök i Lund är Lundagård Park, Stadsparken och Skrylle Naturreservat.

Historia och museum

Centralt inne i Lund så finner du en riktigt kulturkaramell, nämligen Skissernas museum som är ett helt unikt konstmuseum där man har fokuserat på konstnärens process. Här kan man hitta en av de största samlingarna av skisser och modeller, i allt från blyertsteckningar till färgstarka konstverk. Muséet är en del av Lunds Universitet och byggdes för snart 100 år sedan. Vill man gärna se något som lutar mer åt stadens historia så är Drottens kyrkoruin en stark rekommendation. Drottens kyrkoruin ligger i centrala Lund som sedan 80-talet har varit ett museum.

Lund

Mat och dryck

I Lund skulle man nog kunna påstå att hela staden är en matglad plats, för här kan man finna ganska precis vad man än söker efter och är sugen på. Oavsett om man är på språng och vill sätta sig ner på ett fik och ta en mindre måltid eller om man vill äta en kulinarisk middag med många olika rätter. En av de mest älskade restaurangerna i Lund är Mat och Destillat som serverar vackra upplägg, fantastisk mat och goda cocktails. En annan restaurang som är väldigt populär i Lund är Gastro Gaspari, som med sin lantliga miljö charmar de flesta av sina besökare. Andra caféer och restauranger som kan rekommenderas är Restaurang La, Ihsiri, Valvet och Crêperiet.

Shopping

Då Lund har fått behålla sin vackra, idylliska medeltida karaktär, så är shoppingen även lite av en kulturupplevelse, då staden är uppbyggd i mysiga små gator, vackra gränder och fina torg. Det finns många butiker att besöka efter de små gatorna, men om man föredrar att kunna besöka en galleria och inte behöva vandra gatorna runt efter butiker så är Köpcentret Nova Lund en stark rekommendation. Om man vill storshoppa, så kan man finna ett betydligt större shoppingutbud i grannstaden Malmö, där man kan finna ett flertal större butikskedjor, butiker och shoppingcenter.