Vaxholm började som en defensiv utpost i Stockholm på 1500-talet, men fick sin stadscharter 1647. Under 1800-talet blev det en populär helg- och sommarsemester för stockholmare, som den är kvar idag. Vaxholm är känt som skärgårdens huvudstad och är lättillgängligt från staden med både väg- och passagerarfärja.

Även om Vaxholm har få storskaliga sevärdheter är det en förtrollande plats att gå runt på, med små gator kantade med pastellfärgade hus med dekorativa inslag och pittoreska staket. De flesta är från sekelskiftet 1900. I centrum finns butiker som säljer heminredning, bakverk, godis, kläder och matvaror.

Äta

Hamnkrogen är öppet året runt och ligger vid vattnet mittemot gästhamnen. Förutom dagliga lunchspecialiteter serverar restaurangen en vanlig meny med fisk, kött, hamburgare och veganska alternativ. På sommaren har Hamnkrogen även en uteservering, Kobben, och en populär champagnebar precis vid piren med lättare matvaror som rökta räkor och lokala ostar.

Drink

Under lågsäsong är ditt bästa alternativ för en drink en av de få året runt-restaurangerna, till exempel matsalen på Waxholms Hotell på piren. På sommaren öppnar hotellet upp Lilla Strand, en bistrobar med både inomhus- och uteservering. Det är en bra plats att njuta av en drink medan du tittar på passagerarfärjorna och segelbåtarna kommer och går.

Göra

Vaxholms största turistattraktion är den imponerande fästningen strax utanför kusten. Känd som Kastellet, det är en 1800-talsstruktur som ersatte en tidigare fästning byggd under mitten av 1500-talet för att skydda Stockholm från invasion. Det är väl värt ett besök och lätt att nå med en kort kabelfärja från Vaxholm. Klättra de 134 stegen för enastående utsikt, utforska källarvalven som en gång användes för att hysa brottslingar och politiska fångar och besök Fästningsmuseet som spårar 500 års militärt försvar av skärgården.

Bo

För en ovanlig natt kan du boka ett rum i de tidigare artilleribarackerna på fästningen, nu ombyggt till gästrum på Kastellet Bed & Breakfast, många med havsutsikt. Badrummen delas med andra gäster, och frukost ingår. Om du bokar ditt rum via ditt inns webbplats ingår kabelfärjan (fyra gånger per timme, maj till september). Reguljära färjor (ingår ej) går året runt, och taxibåtar finns också tillgängliga.

Om du bara gör en sak…

Anländer med båt. En kryssning från Stockholm till Vaxholm är det bästa sättet att få en känsla av skärgården och Vaxholms plats i den. Strömmas Askungenbåtar går från Strandvägen i Stockholm från mitten av april till början av november och tar 50 minuter. Waxholmsbolagets passagerarfärjor går från Strömkajen nära Grand Hotel och tar knappt en och en halv timme.

Vaxholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.