Bara 30 till 40 minuter norr om Stockholm med tåg är Uppsala hem för Nordens äldsta universitet, grundat 1477. Mer än 40 000 studenter studerar i Uppsala varje år, vilket i hög grad ökar befolkningen i Sveriges fjärde största stad. Det är en gångbar, pittoresk plats, med en avslappnad men ändå dynamisk atmosfär och massor av attraktioner för en dagsutflykt eller en längre vistelse.

Uppsalas silhuett domineras av stadens medeltida domkyrka och 1500-talsslottet, båda väster om Fyrisån, ån som delar staden. Många av universitetets byggnader ligger i samma område, inklusive universitetsadministrationsbyggnaden, den botaniska trädgården och huvudbiblioteket Carolina Rediviva.

Uppsala var en viktig plats långt före universitetets ankomst, med en historia som religiöst centrum som går tillbaka mer än 1500 år. Flera runstenar som tagits från deras ursprungliga platser i regionen står utanför katedralen, med ytterligare stenar i närliggande University Park.

Äta

Hambergs Fisk är avslappnad och opretentiös och serverar färska, smakrika skaldjur i en avslappnad, ombonad restaurang vid floden, som fungerar som fiskhandlare. Kvalitetsviner och ett utmärkt dessert- och ostsortiment avrundar upplevelsen. Bokning rekommenderas.

Drink

Stationen ligger på Uppsalas gamla tågstation och är en lokal i tre delar, med ett brasserie (Paris), ett kafé (Rom) och en bar (London). London specialiserar sig på gin och serverar även pubmat, afternoon tea på helgerna, champagne och andra drycker. På kvällarna finns det ibland en DJ eller levande musik. Stationen har också en stor uteservering under sommaren.

Göra

Gustavianum är Sveriges äldsta universitetsbyggnad och är nu ett fascinerande museum med arkeologiska artefakter från vikingatiden och det antika Egypten, samt konst, antika mynt och andra föremål som rör universitetets historia och vetenskapens historia. Högst upp i byggnaden finns Anatomiska teatern, byggd på 1600-talet och tidigare används för offentliga dissekeringar. Stängt måndagar.

Bo

Hotel Villa Anna ligger i hjärtat av det historiska Uppsala och är ett litet boutiquehotell med 11 rum, inrymt i en härlig 1800-talsbyggnad nära Uppsala domkyrka, Museum Gustavianum och andra attraktioner. Frukostbuffén består av varma och kalla alternativ, och många av ingredienserna kommer från lokala gårdar.

Om du bara gör en sak…

Besök Uppsala domkyrka. Så länge den är hög är denna röda tegelstruktur med svävande spiror Skandinaviens största kyrka. Byggd mellan 1270 och 1435 är det säte för Sveriges enda ärkebiskop, nationalkyrkans ledare. Här begravs många viktiga historiska figurer, däribland Sveriges mest kända kung, Gustav Vasa, och hans andra son, Johan III, samt Carl von Linné och andra kända personer. Domkyrkan inrymmer också helgedomen till Sveriges skyddshelgon, Erik IX.

Uppsala

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.