Sigtuna grundades runt år 980 och är Sveriges äldsta stad. Rik på historia och arkeologiska skatter är det en pittoresk plats på en arm av Mälaren, Sveriges tredje största sjö. Bara en timme nordväst om Stockholm med pendeltåg och buss kan den också nås med Strömma utflyktsbåt under högsommarsäsongen.

Sigtunas sevärdheter är mångsidiga, allt från runstenar och medeltida kyrkruiner till en pittoresk gågata i centrum och en härlig strandpromenad vid sjön. Om du är intresserad av svensk historia är det en plats att inte missa, men hur som helst är det ett charmigt resmål för en flykt från Stockholm.

Äta

En av Sigtunas mest kända institutioner, älskade Tant Bruns Kaffestuga, intar ett gammalt trähus från 1600-talet, som tros vara den äldsta bevarade byggnaden i staden. Själva kaféet har en lång tradition av att servera nybakat bröd, bakverk och smörgåsar med uteservering i trädgården.

Drink

Båthuset Krog och Bar är öppet varje kväll utom måndagar och är en flytande restaurang och bar nära Sigtuna hamn. Dryckesmenyn innehåller en omfattande vinlista och ett anständigt urval av öl samt cider och alkoholfria alternativ. Utsikten över vattnet är underbar inifrån, men på sommaren kan du komma ännu närmare sjön med uteservering på däck.

Göra

På stora torget, utanför Stora Gatan, kolla in Sigtunas bedårande lilla stadshus med anor från 1744. Interiören är endast öppen för besökare från juni till augusti, men det är värt en titt från utsidan när som helst på året. Enligt traditionen brukade nyckeln till stadshuset hänga på en krok bakom en av fönsterluckorna, och lokalbefolkningen som hade varit ute lite för sent – eller kanske ville nyktra till lite – släppte ofta in sig själva och övernattade i stället för att åka hem direkt.

Bo

Sigtuna Stadshotell från 1909 har ett av stans bästa lägen – i hjärtat av den historiska stadskärnan och bara några steg från Mälaren. Hotellet är inrett i klassisk skandinavisk stil och är Sveriges minsta femstjärniga hotell med bara 26 rum.

Om du bara gör en sak…

Missa inte Sigtunas medeltida kyrkor. I centrum hittar du tre stämningsfulla ruinerade gråstenskyrkor byggda i början av 1100-talet. De mest imponerande av de tre, St Olof och St Per (Peter), är ganska välbevarade, medan resterna av St. Lars (Lawrence) är begränsade till ett enda torn. Bredvid S:t Olof finns en helt annan typ av medeltida kyrka, Mariakyrkan, byggd ett sekel senare och den första kyrkan i regionen som byggs i tegel. Den kombinerar element av romansk och gotisk arkitektur och används fortfarande efter mer än 750 år.

Sigtuna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.