Sandhamn, i Stockholms skärgårds yttersta kant, började som en utpost för tulltjänstemän och fartygskaptener i slutet av 1600-talet. Det utvecklades gradvis till en permanent bosättning och har varit en samlingsplats för seglings- och seglingssamhället i nästan ett sekel.

Cirka 120 personer bor för närvarande på ön, men på sommaren sväller befolkningen med säsongsboende och korttidsbesökare, och en livlig feststämning tar över. Besök under högsäsong om ditt mål är att uppleva ön när den är som mest hoppande. Om du föredrar lugn och ro, välj axelsäsongerna, när sommarmassorna har avgått och takten saktar ner avsevärt.

Sandhamn ligger en timme med passagerarfärja från Stavsnäs, som kan nås med direktbuss från centrala Stockholm (en timme). Från april till början av november går båtar direkt från stadens centrum (två timmar). Det finns också en sommarutflyktsbåt som tar en långsammare väg genom den natursköna Strömmakanalen (tre timmar).

Äta

Sandhamns Värdshus är öns äldsta restaurang och har en lång historia – långt över 300 år – av att betjäna både ortsbor och besökare. Precis vid huvudhamnen har gästghuset en restaurang med stora fönster på övre plan, en mer avslappnad pub på nedre plan och uteservering under sommaren. Dagliga specialerbjudanden och à la carte-klassiker serveras under alla årstider, även om timmarna varierar, så kontrollera webbplatsen om du besöker vid en mindre upptagen tid.

Drink

Du hittar inte mycket i vägen för att vattna hål i Sandhamn under lågsäsong, men om du är på besök mellan maj och september, pop in i avslappnad Dykarbaren för drycker och / eller en måltid med utsikt över hamnen. Det finns sittplatser vid baren och övervåningen, samt en uteplats när vädret tillåter. Öppettiderna varierar, så kolla in hemsidan.

Göra

Sandhamn är känt för sina vita sandstränder, varav den största ligger i Trouville, 20 minuters promenad från hamnen. Vid varmt väder är det en utmärkt plats för ett dopp. Vattnet förblir grunt ganska långt ut, vilket gör det till en bra plats för en barnfamiljer. Det finns också mindre stränder vid Fläskberget, på byns västra kant, och Skärkarlshamn, fem minuters promenad från hamnen, förbi båtklubben. Öns inre, som är mindre än 3,2 km lång och knappt 1,6 km bred, är täckt av tallskog. Flera stigar slingrar sig genom den.

Bo

Även om Sandhamn har ett par konferenshotell som är öppna för individuella bokningar under sommaren, för boende när som helst på året är ditt bästa val Missionshuset, ett bed and breakfast som drivs av Sandhamns Värdshus. Här finns fem rum med gemensamt badkar och en fristående stuga med eget badrum. På hösten och vintern finns ytterligare rum i ett separat hus i byn, tillsammans med en privat lägenhet för upp till fyra gäster.

Om du bara gör en sak…

Utforska byn bort från hamnen. Sandhamn är helt bilfritt, vilket gör det till en fröjd att vandra sina smala körfält med typiska skärgårdshus av trä, många av dem målade den traditionella mörkröda med vit trim. Från högpunkten väster om hamnen finns god utsikt över hela byn och havet.

Sandhamn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.