Mariefred är en liten stad vid Mälarens södra strand och är lätt att nå från Stockholm om du tar tåget till Läggesta, följt av en kort bussresa. Under sommaren är ett naturskönt alternativ att resa mellan Stockholm och Mariefred sjövägen ombord på det historiska ångfartyget SS Mariefred, som har varit på denna rutt sedan 1903.

Mariefred är mest känt för Gripsholms slott, en av Sveriges mest imponerande renässansstrukturer, byggd av gustav Vasa 1537 på platsen för ett tidigare slott från 1300-talet. Staden i sig är charmig, med många välbevarade byggnader från 1700- och 1800-talet, plus några utmärkta butiker och kaféer. Det är en avkopplande plats att tillbringa dagen, särskilt på sommaren, när staden myllrar av liv och restauranger spiller på trottoarerna och piren.

Äta

Halvvägs mellan Gripsholms slott och centrala Mariefred ligger Slottspaviljongen. Med stora fönster och både inomhus- och uteserveringar är det en trevlig plats som ligger i en park nära vattnet och järnvägsstationen. Beställ vid disken, ta sedan ett bord och vänta på att din mat kommer fram. Kontrollera webbplatsen för aktuella öppettider, eftersom de kan minskas under långsammare perioder på året.

Drink

Om du letar efter barer är Mariefred inte rätt plats för dig. I denna lilla stad måste du antingen beställa alkoholhaltiga drycker på en restaurang eller hämta något på Systembolaget, den statliga spritbutiken, på Storgatan. Men varför inte välja en kaffe istället? Du hittar säkert något gott på Två Goda Ting, ett café/butik som specialiserar sig på kaffe och choklad men även säljer te, lakrits och andra merish varor.

Göra

Ta en ångtågstur genom landsbygden: Mariefreds distinkta gula järnvägsstation är utgångspunkten för turer på ett ångtåg med motorer och vagnar från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Från maj till september går tåget sträckan mellan Mariefred, Läggesta station och Taxinge-Näsby. Mariefreds station har en utställning om järnvägshistoria.

Bo

Gripsholms Värdshus, som är Sveriges äldsta värdshus, är från 1609 och upptar platsen för ett före detta karthusiskt kloster, Pax Mariae, som gav Mariefred dess namn (Marias frid). Värdshuset har ett idealiskt läge vid vattnet mittemot Gripsholms slott och har en mängd traditionellt inredda rum samt en restaurang, bar och spa.

Om du bara gör en sak…

Besök Gripsholms slott. Slottet grundades av gustav Vasa 1537 och ligger på en liten halvö mittemot centrala Mariefred, en kort promenad från centrum. När du närmar dig huvudporten får du inte missa runstenarna längs stigen, som förts till Gripsholm från deras ursprungliga platser i närheten. Höjdpunkterna inne i slottet inkluderar den svenska nationalporträttssamlingen, tillsammans med Hertig Karls kammare från 1500-talet och Gustav III:s teater från 1700-talet.

Mariefred

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.