Stockholm har gynnats av fyra olika årstider, som förvandlas från ett snöigt vinterunderland där lokalbefolkningen åker skridskor över sina frusna vattenvägar till en sommarlekplats som är tillräckligt varm för att utomhus-hela-dagen saker ska göra som sjöbad och kvällspicknick. Den bästa tiden att besöka Stockholm beror verkligen på vad du vill göra: Om du är här för de vita sakerna är januari och februari de bästa månaderna att besöka. För en bättre chans till balsam väder, boka för att anlända under juli eller augusti.

De flesta av Stockholms historiska och kulturella sevärdheter är lättillgängliga året runt; Den kullerstensbelagda Gamla stan och stadens kreativa stadsdel SoFo är både kompakta och fyllda med mysiga barer och kaféer om du behöver värma upp. Många museer och utställningar håller öppet till kl. 20.00 (Fotografiskas fotogalleri stänger kl. 23.00), vilket är idealiskt om soligt väder driver dig att vistas utomhus under dagtid.

Våren

Mars till maj är den torraste tiden på året i Stockholm. Barer och kaféer börjar öppna sina terrasser (även om filtar och värmare vanligtvis fortfarande behövs) och lokalbefolkningen tenderar att vara lite chirpier än du hittar dem under den långa, mörka vintern. Å andra sidan är stadens vårväder ibland nyckfullt; snö kan fortfarande göra ett framträdande, eller dagar kan vara dystra och kyliga. Säsongsbetonade höjdpunkter inkluderar baldakin av blekrosa körsbärsblommor i Kungsträdgården, Hornstulls veckomarknad för mat och årgång, som startar i april, och Kulturnatt, ett årligt fritt firande av musik, konst och litteratur, som vanligtvis äger rum några veckor efter påsk.

Sommaren

Stockholm är föga förvånande som livligast mellan slutet av maj och början av september, då temperaturen kan nå 25 grader (ibland till och med 30 grader) och solen går ner sent på kvällen. Svenskarna stämplar ut från jobbet så tidigt som möjligt för att njuta av en öl eller ett glas rosé ombord på stadens flytande barer och tillbringa helgerna med att segla, vandra och grilla i skärgården. Årets största nationalfestival, midsommar, äger rum runt sommarsolståndet i slutet av juni. Svenskar donerar blomkronor, dansar runt majstång och dricker snaps. Observera att många människor går ut till sina sommarstugor för firandet, med många som håller sig borta från huvudstaden i upp till en månad, så juli är inte den bästa tiden att mingla med lokalbefolkningen. Augusti är däremot den mest hektiska månaden på året för sociala evenemang utomhus, allt från parkspelningar och teaterföreställningar till biovisningar.

För en technicolour Stockholm upplevelse, besök under hösten, när huvudstadens ikoniska ockra och terrakotta flerbostadshus kompenseras av de röda och gyllene bladen som kommer från huvudstadens trädkantade gångvägar. Mellan början av september och början av november finns det fortfarande gott om ljus, men du får också uppleva hur mysigt Stockholm blir när solen går ner, med flerbostadshusfönster som börjar lysa med ljus och brasor tända i barer och restauranger. Två av stadens längsta pågående kulturevenemang, Stockholm Jazz Festival och Stockholms filmfestival äger rum under denna period. Mitten till slutet av november är en av de dystraste tiderna på året, med korta dagar och sällan någon snö för att lysa upp omgivningen.

Att utforska Stockholm på vintern kan vara som att kliva in i ett lyxigt julkort; en filt av mjuk snö, riktiga granar som blinkar med ljus och lukten av varmt glögg som viftar i luften. Men det kan också innebära att du inte känner fingrarna i temperaturer på -20C, eller traskar genom smältande brun slask om du anländer mellan snödumpar (det finns ingen garanti för att du kommer att fånga horisonten i sin vita vinterfilt). Det är också mörkt – i december går solen ner före 15.00. Att hyra skridskor eller längdskidor är ett populärt sätt att omfamna kylan när dagarna börjar bli längre.

Bästa tiden att besöka Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.