Utspritt över ett kluster av öar där Mälaren möter Östersjön är den svenska huvudstaden enkelt fotogenisk från i stort sett alla vinklar. Så det är ingen överraskning att många av de bästa sakerna att göra i Stockholm är utomhus, oavsett om man korsar skogsstigar, doppar i sjön efter en bastu eller solar på en innerstadsö.

Stadskärnan är kompakt, vilket innebär att du kan ö-hoppa med gångbro, tåg eller båt från de kullerstensbelagda medeltida gatorna och runstenarna i Gamla Stan till Östermalms överflöd, Djurgårdens grönska eller bygatorna på Södermalm. Om solen är ute kanske du också vill utforska Stockholms stadsdelar med hyrcykel eller skoter, som du kan hitta på olika upphämtningsställen över hela staden. Det är inte så lätt under vintermånaderna, då temperaturerna vanligtvis är långt under fryspunkten – men håll dig inomhus och du kan njuta av Stockholms pulserande restaurangscen, kaffekultur och spelbarer. Och som det lokala talesättet säger: ”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.”

Stockholms skärgård

Time Out säger
Vänlig varning! Vi jobbar hårt för att vara korrekta. Men det här är ovanliga tider, så kontrollera att lokalerna fortfarande är öppna.

Stockholms stadssilhuett är häpnadsväckande vacker, men regionens juvel i kronan är dess bländande skärgård som rinner ut i Östersjön. Här hittar du tusentals öar, allt från eleganta turistplatser med boutiquehotell och sandstränder, till övergivna steniga utposter som spirar med tallar. Att navigera i området kan kännas överväldigande – det finns mindre information på engelska än du kan förvänta dig online, kanske en antydan om att svenskar vill hålla denna vackra plats för sig själva. Men känn inte att det enda svaret är en paketresa. Bussar från Slussen station ansluter till de viktigaste pendelbåtslinjerna (ja, vissa svenskar har turen att faktiskt bo i skärgården), eller så kan du fånga lite dyrare direktfärjor till populära destinationer som Waxholm, Fjäderholmarna och Sandhamn från centrum, som drivs av transportföretagen Waxholmsbolaget och Cinderella Båterna.

Time Out-tips: Gå direkt till övre däck så snart du kommer på någon färja, för att säkerställa att du tar en utomhusstol. Att boka vidare till dagens andra korsning kan göra en mindre sardinliknande resa under högsäsong.

Hellasgården

Time Out säger
Vänlig varning! Vi jobbar hårt för att vara korrekta. Men det här är ovanliga tider, så kontrollera att lokalerna fortfarande är öppna.

Omfamna den nordiska ritualen att svettas ut dina påfrestningar i bastun genom att göra den 15 minuter långa bussresan från Slussen i centrum till Hellasgården, ett rekreationsområde inne i Nacka naturreservat. Här hittar du separata manliga och kvinnliga bastur, och ja, det är obligatoriskt att strippa helt i båda. Utanför finns en brygga från vilken du kan hoppa (eller för den mindre modiga, ingefära lätthet dig själv) i Källtorps vatten för att svalka dig. Lokalbefolkningen tar språnget året runt, med ett hål borrat i isen när det fryser över. För 65 kr (cirka 80 kr) är entrén billig och du kan hyra handdukar och hänglås till omklädningsrumsskåpen om du inte har egna.

Time Out tips: Det är värt att kombinera en tur till Hellasgårdens bastu med en av de enkla vandringslederna runt sjön. Kolla jättekartan vid huvudentrén för inspiration.

Bästa sakerna att göra i Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.