Långt söderut i vårt avlånga land så kan vi hitta staden Lund som ligger i sydvästra Skåne. Lund är en centralort och har drygt 90 000 invånare och tillhör Malmöregionen. Via arkeologiska fynd som gjorts vid utgrävningar så har man kunnat anta att Lund grundades omkring år 990. Man har kunnat hitta fynd som kan spåras bakåt så långt som 6000 år som tyder på att människor varit bosatta kring platsen. Lund är främst känt för att vara en studentstad dit många flyttar för att studera på Lunds Universitet som byggdes 1666. Universitetet lades ner efter Skånska kriget mellan Sverige och Danmark 1676 och öppnades igen i början på 1800-talet. Efter andra världskriget blommade Lund ut som aldrig förr och har sedan dess vuxit sig till att bli Sveriges 12:e största stad. Lund har också fått behålla sin vackra medeltida karaktär, med många ståtliga äldre byggnader och fina kyrkor.

Sevärdheter

Lund är en mindre ort, men har med tanke på sin intressant historia en hel del sevärdheter som många kulturälskare skulle lista högt. I Lund så kan man hitta många olika typer av sevärdheter att besöka, bland annat så är Universitetshuset en klar höjdpunkt, då det är en av stadens mest ståtliga byggnader. Universitetshuset byggdes 1882 och har sedan 1935 varit ett byggnadsminnesmärke. En annan fantastisk byggnad som man inte vill missa när man är på besök i Lund är Lunds Domkyrka som är en utav Sveriges äldsta och vackraste kyrkor. Domkyrkan ligger dessutom centralt till, inom promenadavstånd från stadskärnan. Botaniska Trädgården i Lunds Universitet är också en sevärdhet som många uppskattar, där man kan vistas i en fantastisk miljö och ta en fika paus. Andra sevärdheter man inte vill missa när man är på besök i Lund är Lundagård Park, Stadsparken och Skrylle Naturreservat.

Historia och museum

Centralt inne i Lund så finner du en riktigt kulturkaramell, nämligen Skissernas museum som är ett helt unikt konstmuseum där man har fokuserat på konstnärens process. Här kan man hitta en av de största samlingarna av skisser och modeller, i allt från blyertsteckningar till färgstarka konstverk. Muséet är en del av Lunds Universitet och byggdes för snart 100 år sedan. Vill man gärna se något som lutar mer åt stadens historia så är Drottens kyrkoruin en stark rekommendation. Drottens kyrkoruin ligger i centrala Lund som sedan 80-talet har varit ett museum.

Lund

Mat och dryck

I Lund skulle man nog kunna påstå att hela staden är en matglad plats, för här kan man finna ganska precis vad man än söker efter och är sugen på. Oavsett om man är på språng och vill sätta sig ner på ett fik och ta en mindre måltid eller om man vill äta en kulinarisk middag med många olika rätter. En av de mest älskade restaurangerna i Lund är Mat och Destillat som serverar vackra upplägg, fantastisk mat och goda cocktails. En annan restaurang som är väldigt populär i Lund är Gastro Gaspari, som med sin lantliga miljö charmar de flesta av sina besökare. Andra caféer och restauranger som kan rekommenderas är Restaurang La, Ihsiri, Valvet och Crêperiet.

Shopping

Då Lund har fått behålla sin vackra, idylliska medeltida karaktär, så är shoppingen även lite av en kulturupplevelse, då staden är uppbyggd i mysiga små gator, vackra gränder och fina torg. Det finns många butiker att besöka efter de små gatorna, men om man föredrar att kunna besöka en galleria och inte behöva vandra gatorna runt efter butiker så är Köpcentret Nova Lund en stark rekommendation. Om man vill storshoppa, så kan man finna ett betydligt större shoppingutbud i grannstaden Malmö, där man kan finna ett flertal större butikskedjor, butiker och shoppingcenter.

Lund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.