Västerås är en tätort som ligger i Västmanland. Västerås är Sveriges sjätte största tätort och hade 2017 121 806 invånare. Från allra första början så hette Västerås Westra Aros, där västra avser stadens väderstreck och Aros betyder åmynning och tillkom av den anledning att Svartån som går genom Västerås och har sitt utlopp i Mälaren. Tidigare så var även Uppsala inräknad till Aros, men kallades istället för Östra Aros, men bytte sedan till sitt nuvarande stadsnamn Uppsala. Under 1200-talet så förkortades Westra Aros till Västraros och kring 1400-talet så uppstod stadens nuvarande namn och har sedan dess hetat Västerås.

Sevärdheter

I Västerås så kan man finna en hel del kultur och sevärdheter som tar en tillbaka till svunna tider. Bland aktiviteter och sevärdheter i Västerås så är det väldigt många besökare som tycker om att besöka bland annat Anundshög som mer eller mindre kan klassas som ett kulturellt centrum för västra Mälardalen. På denna forntida plats så brukade man göra offringar till sina Gudar samt begravde sina döda. En annan intressant sevärdhet i Västerås är den vackra domkyrkan som byggdes på 1200-talet med en gammal kyrkby i närheten. Andra sevärdheter som är värda att besöka när man är i Västerås är: Tidö Slott, Turbinhuset, Kokpunktens Actionbad, Djäkneberget och Kungsbyn Djurpark.

Vasteras

Historia och museum

Att Västerås har en intressant historia är det onekligen svårt att missa, då staden har många historiska platser och museum som man kan besöka. Bland annat så kan man besöka Västerås historiska Skeppsmuseum som ligger beläget vid Frösåkers brygga ungefär 2 mil österut från Västerås. Här kan man skåda ståtliga forntida vikingaskepp och andra minnen från vikingatiden. Andra historiska platser och museum som man kan besöka när man är i krokarna är också Västerås flygmuseum, Västerås Slott, Strömsholms Slott samt Vallby Friluftsmuseum, som är en stor favorit bland många av Västeråsbor och besökare.

Mat och dryck

Om man är på framfart i Västerås och man vill äta en bit god mat, så kan man finna många fina restauranger oavsett om man behöver något snabbt i magen eller om man vill gå ut och äta en riktigt fin middag. Om man gillar att dricka vin till maten så är en stark rekommendation att besöka Vinoteket Lothar där man får lära sig allt om mat och vin till maten och får testa på olika smakkombinationer. Detta blir både en smaksensation och en upplevelse i sig. Om du dessutom gärna besöker ett matställe som även har nattklubb och underhållning så är Kajplats 9 en fantastiskt fin krog att besöka, särskilt under sommarmånaderna, då man kan sitta och äta och dricka gott på den stora terrassen. Andra restauranger som kan vara värda att ge ett besök i staden är Frank, The Västerås, Restaurang Pråmen och The Västerås Dinner Club.

Shopping

När man ska shoppa så kan det vara skönt att besöka ett shoppingcenter eller galleria, där man kan finna många av de butiker som man vill besöka på ett och samma ställe. När det kommer till Västerås så finns det ett stort utbud av butiker och ett par olika shoppingcenter som man kan besöka. Bland annat så kan shoppingsugna besökare shoppa på Kvarteret Igor som sedan 2010 är en modegalleria. Andra gallerior och shoppingcenter som man kan besöka i Västerås är Centra, Punkt, Gallerian, Västerås City, Erikslund shoppingcenter och Sigma som var Västerås allra första galleria och som har funnit med ända sedan 1966. Här kan du finna mer än bara shopping – ett stort antal restauranger samt underhållning i form av både nattklubb och bowling. I shoppingcentret Punkt så kan man dessutom högst upp i byggnaden hitta Norra Europas största träningsanläggning. Oavsett vad man letar efter i Västerås, så finns det ett brett utbud av det mesta.

Västerås

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.