Nämn staden Gävle och de flesta har nog hört talas om staden eller företeelser som kommer därifrån. Vad sägs om Gävlebocken, hockeylaget Brynäs IF eller Gevalia? Staden är den 13:e största orten i Sverige och den största orten i Gästriklands och Gävleborgs län med nästan 100 000 invånare i kommunen. Gävle är även residensstad i länet med högskola, länsstyrelse samt länssjukhus. Gävle ligger vackert vid kusten mot Östersjön men har samtidigt nära till större städer som Uppsala och Stockholm.

Kort historia

Staden fick officiellt stadsprivilegier år 1446 men omnämns redan 1413 som stad. Gävle är en av de äldsta handelsstäderna i Sverige och fungerade bland annat som utskeppningshamn och var länge betydelsefull inom sjöfarten och varvsindustrin. Idag finns fortfarande en omfattande hamnindustri. Staden utsattes år 1719 för ett ryskt anfall, men detta slogs tillbaka av den svenska militären. Gävle har också drabbats av flera bränder, till exempel år 1603, 1645 samt 1776. Den senaste stadsbranden år 1869 ledde till att 8 000 av 13 000 invånare blev hemlösa då hela den norra delen av staden brann ned. Gävle har också varit en garnisonsstad och i de gamla kasernbyggnaderna finner du idag campus för högskolan.

Stadsguide Gävle

Sevärdheter

Gävle har många spännande sevärdheter för dig som hade tänkt att besöka staden! Om du är sportintresserad finner du hockeylaget Brynäs IF eller fotbollslaget Gefle IFs hemmaarenor här. Du kan även besöka Gävletravet där du kan spela på bland annat V75.

Musik

Tycker du om musik har du kommit rätt. Gävle konserthus invigdes 1997 och har två salar med 819 respektive 150 platser. Konserthuset är bas för Gävle symfoniorkester som startade redan 1912 och numera är en av Sveriges äldsta. Orkestern spelar inte bara på hemmaplan utan även i Skandinavien och Europa. Gävle teater som invigdes 1878 huserar inte bara teaterföreställningar utan även opera, standup och varieté. Gillar du standup så bör du besöka Söders källa på en onsdagskväll för att lyssna på komiker som Thomas Järvheden, Soran Ismail eller Marika Carlsson.

Museum

Staden har också flera museer. I de mer centrala delarna hittar du länsmuseet Gävleborg där du finner svensk konst och andra historiska föremål. I Gävle finns också Sveriges Järnvägsmuseum som är det nationella museet för svensk järnvägshistoria som flyttade till Gävle 1970. Där finner du en av världens finaste järnvägshistoriska samlingar med utställningar i sex olika hallar. Om du vill så kan du ta en guidad tur, besöka butiken eller caféet eller låta dig underhållas av teater.

Vid Gävle slott finner du Sveriges Fängelsemuseum. Museet har två byggnader varav det äldsta är slottshäktet som byggdes 1732 och visar den äldre historien om brott och straff i Sverige medan den andra byggnaden visar celler som byggdes 1847. Museet har idag det formella ansvaret för Kriminalvårdens kulturarv och därmed samlar in, visa, förvalta och dokumentera historiskt värdefullt material.

Övrigt

Andra sevärdheter som du inte får missa är att titta på den vackra och stora (tretton meter höga, sju meter långa och tre ton tunga) halmbocken, ofta benämnd som Gävlebocken, som byggs upp och invigs på Slottstorget helgen vid första advent. 2016 firade julbocken 50 år. Besöker du Gävle får du inte missa ett besök på Furuviksparken! Förutom att ha Nordens första primatforskningsstation hittar du även många andra djur i djurparken och en nöjespark med tivoli, badland och konserter. På Fjärran Höjder-badet kan du njuta av en simtur i inomhus- eller utomhusbadet, i badlandet eller ta det lugnt i relaxavdelningen.

Natur och friluftsliv

Mitt i centrala Gävle rinner Gavleån. Här kan du fiska lax och havsöring gratis och är ett trevligt inslag i staden. Vill du spela minigolf, gå i vacker miljö, låta barnen leka eller ha picknick är Boulognerskogen som dessutom är en av Sveriges största stadsparker.

Shopping

Givetvis finns det mycket att shoppa i Gävle. Här har du nära till både mindre lokala butiker i de centrala delarna och till de större köpcentrum i utkanterna av staden. Allt för att passa dig och dina behov.

Gävle