Göteborg är Sveriges näst största stad och Nordens femte största med cirka 990 000 invånare i regionen som omger Göteborg. Staden fick stadsprivilegier redan år 1621 och grundades på initiativ av kung Gustav II Adolf. Utifrån stadsplaneringen kom Göteborg att kallas för Nya Amsterdam men under 1800-talet kom britterna med industrialiseringen varpå staden bytte smeknamn till Lilla London. Göteborg är en populär turiststad vilken genererar stora inkomster till staden, bland annat från festivaler som Way Out West och Kulturkalaset men även från konserter på Ullevi.

Sevärdheter

En stad som Göteborg har många olika sevärdheter och gör att du hittar något som passar just dig. Ett måste att besöka när man är i Göteborg, oavsett årstid och ålder, är Nordens största nöjespark – Liseberg. Här kan du återuppleva barndomsminnen och/eller ha en trevlig stund med familjen. Nöjesparken invigdes redan år 1923 och drar många besökare varje år. Här finner du åk- och upplevelseattraktioner, restauranger och underhållning på scen och teater.

Om man inte riktigt vet vad man är ute efter eller vill få en bättre helhet av staden, kan det vara en god idé att åka en sightseeingbåt! En av de mest klassiska är Paddan som tar dig runt kanalerna från 1600-talet och lär dig om Göteborgs uppbyggnad och försvar. Du kan också välja en sightseeingbåt som transporterar dig mellan de sevärdheter som finns i staden. Om du väljer en hop on-hoff off-båt så kan du själv välja vid vilka bryggor du vill hoppa av en stund och titta dig omkring innan du hoppar på nästa båt. Eftersom Göteborg har en vacker skärgård, kan du också ta en sightseeingbåt och får se och besöka saltstänkta klippor och mysiga små fiskebyar.

Stadsguide Göteborg

Museum

I Göteborg hittar du många olika sorters museer; Världskulturmuseet som visar utställningar inom världskultur, det vill säga aktuella samhällsfrågor som berör hela världen inom till exempel trafficking och HBTQ-frågor. Du finner också till exempel Konstmuseet, Naturhistoriska museet, Göteborgs Maritima Centrum, Göteborgs Spårvägsmuseum och Sjöfartsmuseet i staden. På Aeuroseum finner du utställningar inom det svensla flygets historia och utveckling. Ett annat museum och vetenskapscentrum är Universeum där man hittar en regnskog och akvariehall med många olika sorters exotiska djur och växter där du hittar allt från hajar till spännande experiment. Tycker du om bilar, eller vill få en bättre inblick i det svenska bilmärket Volvos spännande utveckling, finner du Volvo Museum på Hisingen där du bland annat kan se på olika fordon och innovationer.

Parker och grönområden

Göteborg har flera parker. En av de största botaniska trädgårdarna i världen är Göteborgs botaniska trädgård som ligger i stadsdelen Änggården och invigdes redan år 1923. Parken innehåller bland annat 16 000 olika växtarter och mysiga vattendrag och vattenfall. Andra parker som är välbesökta är Hagaparken, Kungsparken samt Trädgårdsföreningen. Slottsskogen är en stor park från 1874. Förutom vackra gångstråk och lekplatser för barn med fritidsverksamhet för alla barn finns även utegym och djurpark med bland annat älg, hästar, kaniner, pingviner och sälar! Djurparken är gratis och öppet året runt. I barnens zoo kan de bland annat kela med djuren och rida på gotlandsruss.

Shopping

Om du är i Göteborg bör du även besöka Feskekörka som rymmer en inomhusmarknad där du kan köpa dagsfärska delikatesser från havet i form av fisk och skaldjur. Byggnaden ser ut som en kyrka, därav namnet, och blev klar år 1874. Förutom inomhusmarknaden finns även två restauranger, ostronöppning och vinprovning.

Vill du istället handla exempelvis kläder, bör du bege dig till en av Göteborgs äldsta stadsdelar, Haga, som har många mysiga kaféer och mindre butiker där du finner allt från hattbutik till marsipantillverkare samt många trevliga inredningsbutiker. Om du istället beger dig till Magasinskvarteren, det vill säga kvarteren kring Magasinsgatan, finner du många lokala och svenska varumärken som Acne, Velour och Grandpa. På Göteborgs paradgata Avenyn (Kungsportsavenyn) hittar du mängder med butiker som samsas med restauranger och nattklubbar. På Kopparhuset på Avenyn finner du bland annat Tommy Hilfiger och Lindex flaggskeppsbutik. Kring Avenyn hittar du många museibutiker som är perfekt att besöka om du till exempel vill ha med dig en bok eller en poster hem.

Göteborg