Malmö är den tredje största staden i Sverige och Nordens sjätte största med cirka 300 000 invånare. Staden var under 1100-talet en kyrkby men på 1200-talet anlades staden och tack vare fisket i Öresund expanderade staden och övertog därmed rollen som Skånes viktigaste stad. År 2000 invigdes Öresundsbron och har möjliggjort en enklare pendling mellan Malmö och Köpenhamn. Malmö har sin beskärda del av festivaler, som är ett utmärkt tillfälle att besöka staden. Du kan exempelvis besöka Malmöfestivalen som är en åtta dagar lång gratisfestival med musik och marknadsstånd, Malmö Fotobiennal eller varför inte de dagliga konserterna i solnedgången i Västra hamnen.

Sevärdheter

I en storstad som Malmö finns givetvis många olika sevärdheter att besöka! Ett måste är nog ändå att titta närmare på det vridande huset Turning Torso, som är Sveriges och Nordens högsta skyskrapa med 190,4 meter. Huset har blivit ett landmärke i Östersundsregionen och en del av Västra hamnen. Hamnen i sig är också värt ett besök med gränder, arkitektur och badplatser. I hamnen finns också en av Europas största skejtparker, Stapelbäddsparken, och även Nordens enda klätterpark med klippblock, Boulderparken.

Vill du passa på att bada under ditt besök bör du besöka Ribersborgs kallbadhus där du kan bada naken och/eller ha en trevlig stund i den vedeldade bastun. Här finns även en restaurang och en vacker strandpromenad som fylls med människor sommartid. I Folkets Park finns en klubbscen, kulturhus, danspalats och uteserveringar. För de mindre finns det både lekplats, terrarium och äventyrsgolf. Dessutom kan du/ni passa på att ha en trevlig picknick på de stora grönområdena eller plaska i dammen. Runt den äldsta delen av Malmö finns kanaler där vissa utgörs av gamla vallgravar. I kanalerna kan man paddla kanot, vattencykla eller andra vattenrelaterade aktiviteter.

Stadsguide Malmö

Historia och museum

Tycker du om historia och museum bör du istället bege dig till Nordens mest välbevarade renässansslott, Malmöhus slott, och dess närliggande Slottsparken med sina stora ytor, lekplatser, odlingar och kafé. På slottet finner du Malmö Museer där du kan titta på utställningar om historia, teknik, natur och sjöfart. Du kan till exempel gå ombord på en ubåt eller besöka akvariet. Om du besöker S:t Petri kyrka kommer du säkert att förblindas av den gamla och vackra byggnaden som byggdes redan på 1300-talet och därmed är Malmös äldsta byggnad. I Malmö finns även en del av det Moderna Museet i Stockholm som visar utställningar inom konst.

Shopping

Vill du spendera dina pengar på fina saker och kläder, hittar du med all sannolikhet något som faller dig i smaken under ditt besök i staden. Strax utanför staden hittar du ett av Nordens största köpcentrum där du hittar allt från Myrorna till sportbutiker och inredning. Vill du istället håll dig i de mer centrala delarna av staden, kan du bege dig kring de historiska kvarteren och gatorna från Stortorget till Gustaf Adolfs torg där du hittar kaféer blandat med butiker med exklusiva märkeskläder och skandinavisk möbeldesign. Du finner också gallerian Hansa med ett fyrtiotal modebutiker som exempelvis H&M. Självklart måste du köpa med dig några souvenirer med dig hem och dessa kan du köpa hos affärer kring Lilla Torg.

Mat och dryck

Man brukar säga att det finns 174 nationaliteter i Malmö och det märks inte minst på utbudet av restauranger och affärer. På Lilla Torg, som ligger mitt i centrum, finner du mat och dryck för de flesta olika smaker. På sommaren är hela torget en härlig uteservering och blir ofta en trevlig start på kvällen då några av de populäraste nattklubbarna återfinns i närheten. På Möllevångstorget hittar du restauranger, torghandel och mindre livsmedelsaffärer med smaker och livsmedel från jordens alla hörn. På Malmö Live hittar du förutom ett stort konserthus där du bland annat kan njuta av Malmö symfoniorkester, även kongressanläggning, hotell och restauranger där du kan avnjuta en drink i skybaren 85 meter över havet!

Malmö