Sveriges huvudstad Stockholm är centrum för både kultur, politik, media och ekonomi och är Nordens folkrikaste tätort. Staden började etableras redan år 1187 men Birger Jarl brukar anses som stadens grundare år 1252. År 1436 fick sedan Stockholm stadsprivilegier och har sedan dess ansetts vara rikets största och viktigaste stad. År 1634 blev Stockholm den officiella huvudstaden i Sverige då kungahuset, regering, riksdag och centralförvaltning samlades i staden. Stockholm lockar mycket turister och i staden finns det mycket att se och besöka oavsett vad man vill eller tycker om. I Stockholm finns det många evenemang året runt, till exempel julmarknader, Stockholm Kulturfestival och Stockholm Pride.

Stadsguide Stockholm

Sevärdheter

Tre av Unescos världsarv återfinns i Stockholmsområdet som är Drottningholms slott, Birka samt Skogskyrkogården. En av de största attraktionerna för turister som besöker staden är högvakten vid slotten. Slottet är Sveriges bäst bevarade kungliga slott som uppfördes på 1600-talet. Tillsammans med lustslottet Kina Slott, slottsteatern samt slottsparken kan man få en trevlig upplevelse för hela familjen som man når med en båtresa på ungefär en timma.

Besöker man Stockholm bör man ta en rundvandring i Gamla Stan som är en av Europas största och bäst bevarade medeltida stadskärnor och väldigt populärt hos turister. I Gamla Stan finner du allt från museum som Nobelmuseet, sevärdheter som Kungliga slottet med vaktparaden, restauranger, barer och shopping och är populärt hos dem som söker efter souvenirer och hantverk. Du finner också vackra kyrkor som Sveriges nationalkatedral  Storkyrkan och Riddarholmskyrkan som byggdes på 1200-talet. Befinner du dig i Gamla Stan får du inte heller att gå igenom Mårten Trotzigs gränd som är den smalaste gränden i Gamla Stan med endast 90 centimeter på det smalaste stället.

Museum

Eftersom Stockholm är en av världens mest museitätaste städer med cirka 70 olika museer, kan man nästan garantera att det finns något för varje smak och intresse. De mest besökta är världens första friluftsmuseum, Skansen, och Vasamuseet där man hittar regalskeppet Vasa från 1600-talet och får följa med på olika utställningar om bland annat livet ombord på skeppet. På Skansen kan man ha en trevlig utflykt där man besöker Sverige genom historien och får lära sig mer om hantverk och traditioner och där man hittar hela kvarter med gårdar och boningshus. Skansen innehåller även en djurpark med många nordiska djur, terrarium, aphus samt Lill-Skansen för de minsta barnen. Skansen är öppet året runt och erbjuder bland annat mysiga julmarknader.

Bland andra museer som finns i Stockholm hittar man Tekniska museet, Sjöhistoriska museet, Polismuseet, Modern museet och Etnografiska museet. På Nationalmuseum finns Sveriges största konstsamling inom allt från skulptur och äldre måleri till teckningar och grafik. Naturhistoriska riksmuseet är ett biologiskt och geologiskt museum. På Stockholms gamla observatorium kan man bland annat, om man har tur med vädret, observera stjärnhimlen.

Natur

I den östligaste delen av Stockholm börjar Stockholms skärgård, vilken är en av världens mest örika och sammanhängande skärgårdar med över 30 000 öar. Att besöka Stockholms skärgård är en trevlig upplevelse för hela familjen. Stockholm är dessutom en grön stad där drygt 40 procent av marken består av parker och grönområden och du finner allt från stora strövområden till mindre parker. Till exempel kan du besöka Kungliga nationalstadsparken som sträcker sig från Sörentorp och Ulriksdal i norr till Djurgården och Fjäderholmarna i söder. Parken erbjuder inte bara ett rikt växt- och djurliv med ett av norra Europas största samlade ekbestånd, utan även bad från klippor och besök i slott och museer.

Shopping

Stockholm har ett stort shoppingutbud och vad du än letar efter, är det här du hittar det. Du hittar här både stora gallerior och varuhus till mindre butiker med spännande och okända märken. På det klassiska varuhuset NK (Nordiska kompaniet) som invigdes redan år 1915 hittar du allt från svenska klassiker till lyxmärken som Hermès och Jimmy Choo. På varuhuset Åhléns City hittar du heminredning, skor, smink, ja det mesta helt enkelt.

Stockholm