Uppsala är Sveriges fjärde största tätort och förtjänar definitivt att vara med på vår lista över stadsguider i Sverige. Tätorten har drygt 140 000 invånare och kommunen har cirka 211 000 invånare, vilket gör att Uppsala numera anses vara en storstad. I Uppsala finns det något för alla, oavsett om du tycker om historia, konst eller natur. Staden når du enkelt och smidigt med motorvägen E4:an och närheten med Stockholm brukar uppskattas av de flesta. Till exempel har Uppsala en direkt pendeltågsförbindelse med centrala Stockholm som även går genom Arlanda flygplats. Men låt dig inte luras, Uppsala har mycket att erbjuda! Som exempel finner du flera spännande evenemang som återkommer år efter år; Uppsala internationella gitarrfestival, Uppcon, Kulturnatten, reggaefetival och Uppsala internationella kortfilmsfestival.

Kort om Uppsalas historia

Uppsala är inte bara en av de största tätorterna i Sverige utan är även en av de äldsta städerna. Uppsala har i över 1 000 år varit en metropol för politik, ekonomi och religion i området. Sedan år 1531 är staden bland annat Svenska kyrkans ärkebiskopsstift och idag är den även hemort för Livets Ord. Staden har även präglats av sitt universitet som grundades år 1477 och är därmed det äldsta lärosätet för högre utbildning i hela Norden. Idag har universitet cirka 40 000 studenter och 6 500 anställda och är ett universitet med utbildning och forskning med en hög internationell prägel.

Stadsguide Uppsala

Sevärdheter

I Uppsala finner du mängder med olika sevärdheter och du kommer med all sannolikhet hitta något som passar dig! Ett måste är nog ett besök i Uppsala domkyrka som är Skandinaviens största och högsta kyrka och började byggas redan år 1270. Här finner du spännande föremål bland annat Erik den heliges skrin. I en gammal universitetsbyggnad hittar du museet Gustavianum med dess olika samlingar och utställningar från både universitet och vetenskapshistorien. I Uppsala finns även Sveriges äldsta bibliotek, Carolina Rediviva, där fler än fem miljoner böcker och föremål som Silverbibeln från 500-talet återfinns. Är du i Uppsala måste du besöka slottet som började byggas på 1540-talet och har en spännande historia bakom sig med flera händelser i den svenska historien. I slottet finns även ett konstmuseum.

Om du istället vill vara aktiv eller ha kul i poolen finns det en av Sveriges mest besökta arenor och femte största besöksmålet i staden, nämligen Fyrishov. Här hittar du det mesta inom bad och sport men även mässor och event. Förutom en simbassäng med olympiska mått, hopptorn och klättervägg finner du även en utomhusbassäng på sommaren och ett äventyrsbad med spännande tropiska miljöer.

Natur och friluftsliv

Om du besöker Uppsala och önskar att vara i naturen, finns det här stora möjligheter till det. I fjärden Ekoln eller Fyrisån kan du till exempel paddla kanot. I Uppsala finns det också flera skogsområden och parker, till exempel Stadsträdgården, Stadsskogen, Lunsen eller Nåsten där du kan ströva omkring, åka skidor på vintern eller cykla mountainbike. Vill du gå i de mer centrala delarna av staden kan du vandra i Carl von Linnés fotspår i Linnéträdgården från år 1655 och den Botaniska trädgården från 1600-talet där du finner mer än 9 000 olika växter från hela världen. Vill du lära dig mer om den uppländska naturen kan du göra detta i det interaktiva museet Biotopia. Är det sommar och det är dags för bad, hittar du flera utmärkta ställen till detta, till exempel på friluftsområdet Fjällnora eller vid Ekoln. Om du vill bada i havet kan du åka några mil utanför Uppsala till Östhammar och Öregrund.

Shopping

Givetvis har en stad som Uppsala mängder med shopping att erbjuda! Här finner du allt från små mysiga butiker till större gallerior och köpcentrum. I utkanterna av Uppsala finner du tre olika köpcentrum som alla går att nå med lokaltrafik. Längs den populära gågatan finner du många moderiktiga gallerior och kedjor och vill du besöka och shoppa i de mindre butikerna så finner du dessa kring S:t Eriks Torg och Fyrisån. Går du mot järnvägsstationen finner du återigen mindre butiker och Godsmagasinet med dess design- och konsthantverksgalleri med butiker, café och restaurang.

Uppsala